Νέες δομές στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο για την Ψυχική Υγεία
Συνολικά τέσσερις νέες δομές που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες και αφορούν την υποστήριξη των εργαζομένων, των παιδιών και της οικογένειας, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής και την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση θα διαθέτει η Θεσσαλονίκη μέχρι τα τέλη Μαΐου. Οι δομές αυτές περιλαμβάνονται στις 106 δομές που δημιουργούνται (με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης), από το υπουργείο Υγείας σε όλη την Ελλάδα στοχεύοντας τη στήριξη του γενικού πληθυσμού με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στους νέους. Το σύνολο των νέων Δομών αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, το οποίο καταρτίστηκε με ορίζοντα δεκαετίας και εγκρίθηκε από την Βουλή.
Ήδη την περασμένη εβδομάδα εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων- ΙΑΣΙΣ At Work (Δελφών με Μερκουρίου), χτες εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Ημέρας Οικογένειας-Connect Family στο δήμο Νεάπολης Συκεών (Καραβαγγέλη 9) , αύριο ( 6 Μαΐου) θα εγκαινιαστεί το Κέντρο Ημέρας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής “Διάθεση” στην Καλαμαριά (Θουκυδίδου και Γ. Σουρή 10) ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να λειτουργήσει και η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «Πνοές SKG» στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 93.
Κέντρο Ημέρας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής
Το Κέντρο Ημέρας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής “Διάθεση” θα παρέχει υπηρεσίες σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες πάσχοντες από διαταραχές πρόσληψης τροφής καθώς και στις οικογένειές τους. Το Κέντρο Ημέρας θα λειτουργήσει, επίσης, ως φορέας εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ η ερευνητική εργασία και η παραγωγή επιστημονικού έργου θα αποτελούν διαρκή μέριμνα.Η δράση υλοποιείται από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με την Α.Μ.Κ.Ε «Με νέα ΔιάΘεση».
Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η ψυχίατρος Μαρία Κούντζα και πρόεδρος της ΑμΚΕ«Με νέα ΔιάΘεση» οι διαταραχές πρόσληψης τροφής περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την ψυχογενή ανορεξία, την ψυχογενή βουλιμία και τη διαταραχή της επεισοδιακής υπερφαγίας. Πρόκειται για σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές που, καθώς εμπλέκουν στη συμπτωματολογία τους με τρόπο άμεσο το σώμα, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης και σωματικών επιπλοκών. Η επίπτωσή τους στον γενικό πληθυσμό εμφανίζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια (7-8% του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο κάποια στιγμή πάσχει από διαταραχές πρόσληψης τροφής ) και πλέον συγκαταλέγονται στις αρκετά συχνές ψυχιατρικές διαταραχές. Οι πάσχοντες από διαταραχές πρόσληψης τροφής υποφέρουν καθημερινά από τις ανησυχίες τους γύρω από το φαγητό, τον φόβο αύξησης του βάρους τους, τη δυσφορία ή και την ντροπή για το σώμα τους. Η κλινική συμπτωματολογία τους επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής τους: εργασιακό, οικογενειακό, κοινωνικό, προσωπικό.
Η κ Κούντζα σημείωσε ότι η νέα Δομή είναι η μοναδική στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα ενώ μια ακόμη ιδρύθηκε στο Βόρειο Τομέα Αττικής. Το Κέντρο Ημέρας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενηλίκες, ηλικίες στις οποίες εμφανίζονται συνήθως για πρώτη φορά οι διαταραχές αυτές. Στο Κέντρο ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας, θα παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους πάσχοντες και στις οικογένειές τους. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται ψυχιατρική ή παιδοψυχιατρική διάγνωση και παρακολούθηση, ιατρική εξέταση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των πιθανών σωματικών επιπλοκών, διαιτολογική εκτίμηση και διαιτητική συμβουλευτική, ατομική ψυχοθεραπεία, οικογενειακή θεραπεία, ομαδική θεραπεία, συμβουλευτική και ομάδες ψυχο-εκπαίδευσης γονέων, εικαστική θεραπεία, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία.
Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση
Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, που υλοποιείται από την ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, θα παρέχει υπηρεσίες σε άτομα ηλικίας 17-35 ετών, που βιώνουν για πρώτη φορά ψυχωσικό επεισόδιο, καθώς και στις οικογένειές τους . Στόχοι της Μονάδας είναι η έγκυρη και έγκαιρη αντιμετώπιση της ψυχωτικής συμπτωματολογίας με ελαχιστοποίηση του χρόνου μέχρι το άτομο να λάβει θεραπεία, η βελτίωση της λειτουργικότητας της ποιότητας ζωής και η διατήρηση καλού θεραπευτικού αποτελέσματος και της πρόληψης των υποτροπών. Για την έγκαιρη ανίχνευση των νέων περιστατικών, η Δομή θα συνεργάζεται στενά με τις υπόλοιπες μονάδες ψυχικής υγείας καθώς και με όλους τους δημόσιους ή μη, κοινοτικούς φορείς.
«Ο στόχος είναι όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα να έρθουν στη Δομή άτομα τα οποία έχουν εμφανίζει το πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα. Βιβλιογραφικά δεδομένα μας δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς έρχονται,τόσο αυτό βοηθά στην πορεία και στην πρόγνωση της διαταραχής. Η αντιμετώπιση της ψύχωσης σίγουρα είναι κάτι που γίνεται φαρμακευτικά αλλά απαιτεί και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και απαιτεί να συνδυαστεί με ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση και αυτός είναι ο σκοπός της Μονάδας. Σύμφωνα με τα δεδομένα στις 100.000 πληθυσμού έχουμε 30 ασθενείς με πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο. Άρα αν κάνουμε την αναγωγή βρίσκουμε ότι στη Θεσσαλονίκη έχουμε κάθε χρόνο 300 νέα παιδιά που εμφανίζουν ένα πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο» σημείωσε ο καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ , Βασίλης Μποζίκας.
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στη Μονάδα είναι :
- Ενημέρωση σε σχέση με την κατανόηση της ψυχικής νόσου της ψύχωσης και τις θεραπευτικές επιλογές
- Ψυχιατρική διάγνωση, η φαρμακευτική αντιμετώπιση και η κλινική παρακολούθηση
- Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις όπως γνωσιακή ψυχοθεραπεία, οικογενειακή ψυχοθεραπεία και θεραπείες νοητικής ενδυνάμωσης
- Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, όπως βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων και υποστήριξη σε σχέση με κοινωνικές, εκπαιδευτικές και εργασιακές συνθήκες
- Κοινωνικές υπηρεσίες με συμβουλευτική και υποστήριξη για κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όπως επιδόματα, και προνοιακά βοηθήματα.
Το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων
Στο Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε εργαζόμενους αλλά και σε ανέργους που προσπαθούν να μπουν στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ που υλοποιείται από την ΑμΚΕ IAΣΙΣ. Οι υπηρεσίες παρέχονται σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, και στοχεύουν στην ενίσχυση επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στην αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης, στην εξισορρόπηση επαγγελματικής/οικογενειακής ζωής, στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ευεξίας, στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μη τυπικής μάθησης, στην ατομική συμβουλευτική και στη λειτουργία ομάδων ενδυνάμωσης ανέργων.
Το Κέντρο Ημέρας για τη στήριξη της Οικογένειας
Το Κέντρο Ημέρας για τη στήριξη της Οικογένειας Connect Family λειτουργεί με ευθύνη της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, σε συνεργασία με την ΕΠΑΨΥ. Σκοπός του Connect Family είναι να παρέχει ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον στο οποίο οι οικογένειες (παιδιά, έφηβοι και ενήλικες) μπορούν να αποκτήσουν τις δεξιότητες και τα εργαλεία που χρειάζονται για να αναπτύξουν υγιείς και εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των μελών τους. Οι ειδικοί επιστήμονες που ανήκουν στην ομάδα του στοχεύουν στην ενδυνάμωση των οικογενειών και στην παροχή της κατάλληλης βοήθειας ώστε να τις ενδυναμώσουν και να τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν τυχόν δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα οι ομάδες τις οποίες απευθύνεται το Κέντρο είναι :παιδιά, έφηβοι και νέοι έως 30 ετών, γονείς, οικογένειες. Οι κεντρικοί άξονες των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι οι εξής: συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ατομικό/ ομαδικό επίπεδο, εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, αθλητικές, καλλιτεχνικές, περιβαλλοντικές ψυχαγωγικές και εθελοντικές δράσεις , δράσεις αγωγής της κοινότητας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.