Περισσότερα από 360 είδη φυτών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου
«Στην κορύφωση της άνοιξης, γίνεται αντιληπτή η απίστευτη βιοποικιλότητα της χαρακτηριστικής των μεσογειακών οικοσυστημάτων βλάστησης, των λεγόμενων και φρυγανικών οικοσυστημάτων της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους! Μια επίσκεψη στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου αποκαλύπτει τον απίστευτο αριθμό φυτών που φιλοξενεί και η ανοιξιάτικη ανθοφορία κοσμεί κάθε γωνία του» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, στη διάρκεια ξενάγησης στο ανοιξιάτικο πάρκο απολιθωμάτων ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητής Νίκος Ζούρος.
Σύμφωνα με τον κ. Ζούρο, από την έρευνα για τη σύνθεση των σύγχρονων οικοσυστημάτων της δυτικής Λέσβου, που πραγματοποιείται από τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, διαπιστώνεται ότι στα όρια του Πάρκου έχουν καταγραφεί πάνω από 360 είδη διαφορετικών σύγχρονων φυτών. Ποώδη φυτά, φρύγανα και δέντρα πλαισιώνονται από πανέμορφα άνθη, σε ποικίλα χρώματα, χαρίζοντας μια μοναδική εικόνα ασυναγώνιστης ομορφιάς, στους επισκέπτες. «Την περίοδο της ανθοφορίας φτάνουν στο μεγαλείο τους και στολίζουν με μοναδικό τρόπο τις απολιθωματοφόρες θέσεις και τις πλακόστρωτες διαδρομές του Πάρκου δημιουργώντας έναν μοναδικό βοτανικό κήπο που σφύζει από ζωή, καθώς τα έντομα επικονιαστές (μέλισσες, σκαθάρια, πεταλούδες, κλπ) επισκέπτονται τα άνθη για να αντλήσουν το νέκταρ τους!» αναφέρει.
Το πάρκο αυτή την εποχή είναι κατάμεστο από τις πανέμορφες ροζ, κίτρινες και λευκές μαργαρίτες, όπως και αρκετά είδη ψυχανθών, φυτά της οικογένειας της μουστάρδας και πάμπολλα αγρωστώδη είδη. Μια μεγάλη ποικιλία φυτών, τα οποία δημιουργούν για τους επισκέπτες ονειρικά τοπία με πρωταγωνιστές τους απολιθωμένους κορμούς των φυτών της Αιγηίδας, που έζησαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια και τους συγχρόνους απογόνους τους.
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο Πάρκο συναντώνται τουλάχιστον 20 προστατευόμενα είδη φυτών, και ανάμεσά τους οι πανέμορφες άγριες ορχιδέες της Λέσβου. «Σημαντικός αριθμός φυτών που αριθμούνται σε πάνω από 12 είδη και υποείδη, απαντούν στην προστατευόμενη περιοχή του πάρκου, αναδεικνύοντάς το σε έναν προστατευόμενο βιότοπο ορχιδεών, ο οποίος κάθε άνοιξη παρουσιάζει ολοένα και ευρύτερη εξάπλωση ειδών και αριθμού ατόμων ορχιδεών. Επίσης στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους συναντάται μία από τις κόκκινες άγριες τουλίπες της Λέσβου» λέει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Σημειώνεται ότι η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, με την περίφραξη της περιοχής του Πάρκου που αποτρέπει την εντατική βόσκηση που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί καλή πρακτική διατήρησης της μοναδικής βιοποικιλότητας των φρυγανικών οικοσυστημάτων, προστατεύοντας την άγρια χλωρίδα.
«Αποτελεί μοναδική εμπειρία η παρατήρηση των γιγαντιαίων απολιθωμένων κορμών σεκόιας, κυπαρισσιών, πεύκων και βαλανιδιών ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών που συναντώνται στη φυσική τους θέση, σε συνδυασμό με τα ανθοφόρα φυτά της άγριας χλωρίδας του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους, που προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να τη γνωρίσουν και να την αποτυπώσουν καταγράφοντας με τα κινητά τους τηλέφωνα εικόνες των ανθισμένων φυτών και των επικονιαστών τους, συνεισφέροντας με τα φωτογραφικά τους στιγμιότυπα, στην προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης του πλούτου της βιοποικιλότητας της Λέσβου!» καταλήγει ο κ. Ζούρος.
Οι νέες πλακόστρωτες διαδρομές που φτάνουν συνολικά τα πέντε χιλιόμετρα καθιστούν προσβάσιμη κάθε γωνιά του πάρκου των απολιθωμάτων και φέρνουν τον επισκέπτη κοντά στην ανεπανάληπτη ομορφιά της λεσβιακής φύσης, προκαλώντας τον θαυμασμό του και οδηγώντας τον να ανακαλύψει μέσα στην έκταση των 300 στρεμμάτων σχεδόν το 1/5 των φυτών ολόκληρης της Λέσβου!
Η περιήγηση μέσω των πλακόστρωτων διαδρομών του πάρκου επιτρέπει την ασφαλή παρατήρηση και φωτογράφιση των ανθοφόρων φυτών χωρίς να προκαλείται βλάβη στα σπάνια και ευαίσθητα είδη. Αυτός ο ανθισμένος θησαυρός στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, αναμένει να τον ανακαλύψουμε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Jeyaratnam Caniceus από το Pixabay