Επιστήμονες ανακάλυψαν έντομο που χρησιμοποιεί ένα εργαλείο για να αρπάξει το θήραμά του

Ερευνητές ανακάλυψαν άλλο ένα είδος στο ζωικό Βασίλειο που χρησιμοποιεί εργαλεία για να παγιδεύσει τα θηράματα του. Πρόκειται για τα έντομα δολοφόνους (assassin bugs) στην Αυστραlία, που χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη ρητίνη από ένα αυτοφυές χόρτο που ονομάζεται spinifex grass. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα έντομα αυτά αλείφονται με την κολλώδη ουσία για να αρπάξουν και να κρατήσουν τη λεία τους.

Είναι ήδη γνωστό ότι ορισμένα έντομα χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως για παράδειγμα τα μυρμήγκια που χρησιμοποιούν σωματίδια χώματος για να χτίσουν γέφυρες. Προηγούμενες μελέτες των εντόμων-δολοφόνων υποδηλώνουν ότι αυτό το είδος χρησιμοποιεί εργαλεία συχνότερα από άλλα είδη.

Τόσο στη φύση όσο και στο εργαστήριο , οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα έντομα – δολοφόνοι έξυναν τη ρητίνη από τα φύλλα του γρασιδιού και την άλειφαν σχολαστικά στο σώμα τους και κυρίως στα μπροστινό τους πόδια. Ακόμα και νεοεκκολαφθείσες νύμφες βρέθηκαν να αλείφονται με ρητίνη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ησυμπεριφορά αυτή είναι βαθιά ριζωμένη στα συγκεκριμένα έντομα.

«Φαίνεται ότι η ρητίνη καθυστέρησε τις αντιδράσεις του θηράματος αρκετά ώστε το έντομα να το αρπάξουν και να το τρυπήσουν», εξηγούν οι ερευνητές. Έτσι , κατέληξαν , η ρητίνη είναι ένα εργαλείο που επιβραδύνει τις αντιδράσεις του θηράματος αρκετό ώστε το έντομο -δολοφόνος να το αρπάξει και να το σκοτώσει.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Biology Letters

Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφία από Brett Hondow από το Pixabay