«Cin(e)περίληψη στην τάξη»: νέος εκπαιδευτικός οδηγός από το ΕΚΟΜΕ
Ο εκπαιδευτικός οδηγός «Cin(e)περίληψη στην τάξη», η νέα ψηφιακή έκδοση iDea, σηματοδοτεί τη διεύρυνση των προσπαθειών του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ, για μια καθολικά προσβάσιμη κινηματογραφική και οπτικοακουστική παιδεία.
Στο πλαίσιο των δράσεών του για την προώθηση της Παιδείας στα Μέσα και την Πληροφορία, το ΕΚΟΜΕ, ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταστούν καθολικά προσβάσιμες δύο ταινίες που σχετίζονται με ζητήματα συμπερίληψης και έχουν παραχθεί μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Συνέχεια αυτής της δράσης είναι η δημιουργία του οδηγού μελέτης «Cin(e)περίληψη στην τάξη» για την ταινία Ένα σχολείο, δύο κόσμοι, που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης και αφορά τόσο παιδιά με προβλήματα όρασης ή προβλήματα ακοής, όσο και παιδιά χωρίς αισθητηριακές δυσκολίες, προσβλέποντας στην προώθηση του ψηφιακού και κινηματογραφικού γραμματισμού όλων των μαθητών, στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης, της αποδοχής και της εκπαιδευτικής και κοινωνικής συμπερίληψης.
Η ταινία Ένα σχολείο, δύο κόσμοι έχει θέμα τη συνεκπαίδευση μιας κωφής μαθήτριας στο σχολείο ενός χωριού των Χανίων. Ο οδηγός μελέτης, που διατίθεται ελεύθερα από το ΕΚΟΜΕ, επιχειρεί να ενισχύσει την συμπεριληπτική λειτουργία του φιλμ, μέσα από μια πολύπλευρη και πολυτροπική εκπαιδευτική προσέγγιση. Περιλαμβάνει ιδέες και προτεινόμενες δραστηριότητες που αξιοποιούν την παιδοκεντρική μάθηση, τη βιωματική προσέγγιση και παιδαγωγικές αρχές και τεχνικές Φρενέ και μπορούν να αξιοποιηθούν από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων πριν και μετά την παρακολούθηση της ταινίας μαζί με την ομάδα μαθητών/μαθητριών τους. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα εύχρηστο, ευχάριστο και ανοικτό παιδαγωγικό εργαλείο για τους/τις εκπαιδευτικούς.
Ο Οδηγός «Cin(e)περίληψη στην τάξη» έχει ήδη συμπεριληφθεί σε τρέχουσες επιμορφώσεις μεγάλης κλίμακας για εκπαιδευτικούς, έχει αξιοποιηθεί με μαθητές ειδικής αγωγής και έχει παρουσιαστεί με βιωματικό τρόπο σε σεμινάρια και εκπαιδευτικές ημερίδες καθώς και σε μαθήματα προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έτυχε θερμής ανταπόκρισης.
Δείτε στο κανάλι του ΕΚΟΜΕ στο YouTube την ταινία με υπότιτλους για Κωφούς και Άτομα με Προβλήματα Ακοής και με Ακουστική Περιγραφή για Τυφλούς και Άτομα με Προβλήματα Όρασης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ