Γιατροί πραγματοποίησαν για πρώτη φορά επέμβαση εγκεφάλου σε έμβρυο
Χειρουργοί από τα Νοσοκομεία Παίδων και Brigham and Women’s της Βοστώνης πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή επέμβαση στον εγκέφαλο ενός εμβρύου 34 εβδομάδων, προκειμένου να διορθώσουν μια σπάνια προγεννητική πάθηση που ονομάζεται Δυσπλασία Φλέβας του Γαληνού (Vein of Galen Malformation).
Όπως αναφέρει το CNN, πρόκειται για μια πάθηση η οποία εμφανίζεται όταν το αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει αίμα από τον εγκέφαλο στην καρδιά, γνωστό και ως φλέβα του Γαληνού, δεν αναπτύσσεται σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταταπόνηση της φλέβας και της καρδιάς από την υπερβολική ποσότητα αίματος., που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υπέρταση στις αρτηρίες των πνευμόνων και της καρδιάς, ενώ η επιπλέον πίεση στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει σημαντική εγκεφαλική βλάβη που οδηγεί σε νευρολογική και γνωστική εξασθένιση. Έχει επίσης υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Η επιτυχία της επέμβασης δίνει νέες ελπίδες για τη θεραπεία της πάθησης πριν κλιμακωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.
«Στην κλινική μας δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη, χρησιμοποιούμε την τεχνική του εμβολισμού καθοδηγούμενοι από υπέρηχους για να διορθώσουμε τη δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού πριν από τη γέννηση. Στην πρώτη μας χειρουργική επέμβαση ενθουσιαστήκαμε όταν είδαμε ότι η ταχεία επιδείνωση που συνήθως παρατηρείται μετά τη γέννηση, απλά δεν εμφανίστηκε», εξήγησε μεταξύ άλλων ο Ντάρεν Όρμπακ, συνδιευθυντής του Κέντρου Εγκεφαλοαγγειακής Χειρουργικής και Παρεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.
Δύο ημέρες μετά την επέμβαση οι γιατροί πραγματοποίησαν τοκετό επειδή η επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη ρήξη των μεμβρανών στη μήτρα. Ωστόσο, μόλις το μωρό γεννήθηκε, το καρδιαγγειακό του σύστημα φάνηκε να λειτουργεί κανονικά και δεν χρειάστηκε πρόσθετη υποστήριξη ή χειρουργική επέμβαση. Επειδή ο τοκετός ήταν πρόωρος, το βρέφος έπρεπε να παραμείνει στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου για αρκετές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί συνέχισαν να παρακολουθούν τον εγκέφαλό του. Δεν εντόπισαν κανένα απολύτως σημάδι νευρολογικής δυσλειτουργίας, συσσώρευσης υγρών ή αιμορραγίας και η μητέρα και το μωρό πήραν το πράσινο φως και πήγαν σπίτι τους.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, το βρέφος προχωρά εντυπωσιακά καλά, δεν παίρνει φάρμακα, τρώει κανονικά, παίρνει βάρος και επέστρεψε σπίτι του. Δεν υπάρχουν ενδείξεις αρνητικών επιπτώσεων στον εγκέφαλο», πρόσθεσε.
Επειδή όμως πρόκειται για τον πρώτο ασθενή σε μια εν εξελίξει κλινική δοκιμή, η τεχνική δεν είναι ακόμη έτοιμη για ευρεία εφαρμογή. Μια επιτυχημένη περίπτωση δεν είναι αρκετή για να δημιουργηθεί ένα πρότυπο επιτυχίας. Οι μελλοντικές περιπτώσεις μπορεί να μην εξελιχθούν τόσο ομαλά και το κατά πόσον τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους της διαδικασίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Τα αποτελέσματα όμως είναι άκρως ελπιδοφόρα.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Stroke».
Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφία από Flickr