Πειραματικό εμβόλιο μειώνει τους κινδύνους από τον καρκίνο του δέρματος κατά 44%

Πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη Moderna και τη Merck με βάση το αγγελιοφόρο RNA μείωσε τον κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής του πιο θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος κατά 44%, σε σύγκριση με την ανοσοθεραπεία Keytruda που χορηγήθηκε μόνη της, αναφέρει το Reuters.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα εξατομικευμένο εμβόλιο, βασισμένο στην τεχνολογία mRNA (από τη Moderna), που προστέθηκε στην ανοσοθεραπεία Keytruda (που αναπτύχθηκε από τη Merck), επιταχύνει την ανοσολογική απόκριση και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, καθώς και να παρατείνει την περίοδο χωρίς υποτροπή, είπε ο γιατρός Τζέφρι Βέμπερ 

Από μια γενική προοπτική της θεραπείας του καρκίνου, αυτή είναι μια δυνητικά σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε ο Δρ Ράιαν Σάλιβαν, ειδικός στο μελάνωμα που εργάστηκε στη μελέτη. Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο στο Ορλάντο της Φλόριντα, προσθέτουν λεπτομέρειες δεδομένων στα επιμέρους ευρήματα που δημοσιεύθηκαν από τις δύο εταιρείες τον Δεκέμβριο. Πρόσθετα δεδομένα θα παρουσιαστούν σε μελλοντική ιατρική συνάντηση και θα δημοσιευθούν σε ιατρικό περιοδικό. Η συνδυαστική θεραπεία θεωρείται καινοτόμος θεραπεία και έχει ενταχθεί στο σχήμα «PRIME» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ένα ρυθμιστικό πρόγραμμα που στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών.

Η συνεργασία Merck/Moderna οδήγησε στη δημιουργία ενός φαρμάκου που πυροδοτεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA. Η BioNTech και η Gritstone Bio Inc εργάζονται επίσης σε εμβόλια κατά του καρκίνου που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA. Το εμβόλιο με τεχνολογία mRNA κατασκευάζεται κατά παραγγελία με βάση την ανάλυση των όγκων του ασθενούς μετά από χειρουργική αφαίρεση. Έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα. Η θεραπεία Merck’s Keytruda, η οποία είναι ήδη εγκεκριμένη για τη θεραπεία του μελανώματος και πολλών άλλων καρκίνων, ανήκει σε μια κατηγορία ευρέως χρησιμοποιούμενων ανοσοθεραπειών γνωστών ως αναστολείς σημείου ελέγχου, σχεδιασμένη να απενεργοποιεί την “πρωτεΐνη PD-1” ή “προγραμματισμένο θάνατο 1”, η οποία βοηθά τον καρκίνο να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μελέτη περιελάμβανε άνδρες και γυναίκες με υψηλό κίνδυνο υποτροπής μελανώματος. Μεταξύ των 107 ατόμων της μελέτης που έλαβαν τόσο το πειραματικό εμβόλιο mRNA-4157/V940 όσο και το Keytruda, ο καρκίνος επέστρεψε μόνο σε 24 άτομα (22,4%) εντός δύο ετών από την παρακολούθηση, σε σύγκριση με 20 από τα 50 (40%) που έλαβαν μόνο Keytruda θεραπεία. Υπήρχε μικρή διαφορά μεταξύ των ποσοστών ανταπόκρισης μεταξύ των ατόμων των οποίων οι όγκοι είχαν πολλαπλές μεταλλάξεις – ως απόκριση στην ανοσοθεραπεία – και εκείνων των οποίων οι όγκοι δεν είχαν. Οι σοβαρές παρενέργειες ήταν παρόμοιες μεταξύ των δύο σκελών της μελέτης, ανέφεραν οι επιστήμονες. Η κόπωση ήταν η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια που αναφέρθηκε από ασθενείς που σχετίζονται ειδικά με το εμβόλιο.

Η Merck είπε ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις με ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για να σχεδιάσουν μια προηγμένη μελέτη, η οποία απαιτείται για την έγκριση αυτής της συνδυαστικής θεραπείας. Μπορεί να χρειαστούν τρία έως τέσσερα χρόνια μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα προηγμένων μελετών, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Eliav Barr, επικεφαλής της παγκόσμιας κλινικής ανάπτυξης της Merck και επικεφαλής ιατρός. Ο Barr είπε ότι χρειάστηκαν περίπου οκτώ εβδομάδες για να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA για κάθε ασθενή. Παρόμοια πειραματικά εμβόλια κατά του καρκίνου που στοχεύουν σε μία μόνο μετάλλαξη όγκου ή νεοαντιγόνο έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν. Αλλά η τεχνολογία mRNA της Moderna επέτρεψε τη συμπερίληψη έως και 34 νεοαντιγόνων, τα οποία ο Barr αποκάλεσε «καταπληκτικά». Επί του παρόντος, οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν ποια μετάλλαξη είναι σημαντική για τη δημιουργία μιας αντικαρκινικής απόκρισης. Με την τεχνολογία mRNA σε συνδυασμό με την Keytruda, «μπορούμε να επιλέξουμε αυτή την προσέγγιση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση», είπε ο Barr.

Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφία από Wallpaper Flare